Teacher leader: een meerwaarde voor elk schoolteam!

Teacher Leader MLI opleiding

De Master Leren en Innoveren aan de Marnix Academie in Utrecht leidt leraren op tot echte teacher leaders. Maar wat is een teacher leader nu eigenlijk? En wat is de meerwaarde voor een school wanneer een docent opgeleid wordt tot teacher leader?

Anne-Marie van der Horst, opleidingscoördinator bij de Master Leren en Innoveren aan de Marnix Academie in Utrecht, legt uit.

“Als teacher leader zie je meerdere mogelijkheden binnen jouw school om te vernieuwen, processen anders aan te pakken en te innoveren. Je zoekt oplossingen buiten je eigen grenzen en ziet wat beter of anders kan. Een teacher leader pakt hierin de kartrekkersrol, initieert het onderzoek en werkt intensief samen met de schoolleiding.”

Opgeleid tot teacher leader

“De studenten worden opgeleid tot een teacher leader. Dat is iemand die een proces kan aansturen, inhoudelijk kan coördineren, maar die dat ook kan positioneren binnen zijn of haar school.

Het opleiden tot zo’n teacher leader is een van de belangrijkste onderdelen van de MLI. Op deze manier gaan ze actief aan de slag met onderwijsvernieuwing en -verbetering binnen hun eigen school’. Zo is een van de onderdelen van de opleiding het werken met een plg, een professionele leergemeenschap. Dit betekent dat iedere student vanuit zijn of haar eigen school een innovatie onderwerp moet inbrengen, dat uitgewerkt wordt in een plg.”

Praktische opleiding

De Master Leren en Innoveren is een echte praktische en dynamische opleiding. De master bestaat niet alleen maar uit colleges, er zijn ook veel werkbijeenkomsten. Hierin wordt vooral werkenderwijs en onderzoekenderwijs met elkaar geleerd. 

Tijdens de interactieve colleges wordt er dieper ingegaan op de stof door middel van de  leerlijnen: innovatie, onderzoek en professionalisering. Deze colleges worden vaak in de ochtend gegeven. Op deze manier hebben de studenten in de middag tijd voor de uitwerking van een project of een leerkring.

Persoonlijke groei en begeleiding

De Master Leren en Innoveren is een opleiding die ook veel met de studenten zelf doet. Er wordt niet alleen gefocust op onderzoek en praktijkontwikkeling. 

Je eigen professionele ontwikkeling tot teacher leader staat centraal in de leerkring bijeenkomsten die begeleid worden door een tutor. Je leert hoe je veranderprocessen binnen je organisatie kunt vormgeven. Je leert veel over jezelf en hoe je jouw kwaliteiten kunt inzetten.

Uit de studentenevaluaties krijgt de begeleiding in de MLI een 8. De studenten zijn tevreden over de opzet, uitvoering en de persoonlijke begeleiding. “We zijn geaccrediteerd en er wordt regelmatig door externe instanties gekeken hoe de opleiding er daadwerkelijk voor staat. Wat ik zelf zie, is dat er een dynamiek is binnen de opleiding, waar enthousiaste docenten werken die hart voor het onderwijs hebben. Ze zijn niet bang om lastige vragen te stellen, maar ze willen studenten echt helpen en hen begeleiden om een echte professionele teacher leader te worden.”

De meerwaarde van de MLI én een teacher leader 

Je toolbox wordt als leraar steeds groter wanneer je je professionaliseert. Het huidige onderwijs is zo complex, dat team- en denkkracht nodig is om samen dingen op te lossen. Je hebt hierdoor extra vaardigheden nodig. 

Door het volgen van de MLI verkrijg je deze vaardigheden. Het is een opleiding waar studenten genoeg tools  krijgen om als zelfstandig teacher leader aan het werk te gaan. “Als teacher leader heb je dus inhoudelijk meer bagage en kennis. Je weet welke processen zich binnen de school afspelen en je bent uitgerust om deze processen te begeleiden. Je kunt goed met weerstand omgaan en je weet wat je moet doen met negatieve energie en onderstromen. Als teacher leader kun je op professioneel gebied iets inhoudelijk, maar ook procesmatig toevoegen. Het is dus wat mij betreft echt een meerwaarde voor elke school om een teacher leader in je team te hebben”’, geeft Anne-Marie aan. 

Voorlichting Master Leren en Innoveren

Ben je na dit blog geïnteresseerd in de Master Leren en Innoveren; dan is het leuk en informatief om een van onze voorlichtingen bij te wonen? Hier vind je alle info over de voorlichting zelf en hoe je je kunt aanmelden.